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Best of September 2015 

 

Following are a dozen questions answered by the engineering staff as part of the NFSA's Expert 

of the Day (EOD) member assistance program being brought forward as the "Best of September 

2015."  If you have a question for the NFSA EOD (and you are an NFSA member), send your 

question to eod@nfsa.org and the EOD will get back to you. 

  

It should be noted that the following are the opinions of the NFSA Engineering Department staff, 

generated as members of the relevant NFPA technical committees and through our general 

experience in writing and interpreting codes and standards.  They have not been processed as 

formal interpretations in accordance with the NFPA Regulations Governing Committee Projects 

and should therefore not be considered, nor relied upon, as the official positions of the NFPA or 

its Committees.  Unless otherwise noted, the most recent published edition of the standard 

referenced was used. 

 

Question 1 – Water Supply Demand for a Combined System 

A fire sprinkler system and a standpipe system are combined to serve a building.  Section 

A.11.1.5.6 in NFPA 13, as well as Section 7.7.3 in NFPA 14, have been referenced.  The 

standpipe system is a manual wet system.  Specifically, does the automatic water supply need to 

support the standpipe system demand? 

 

Answer:  When an automatic water supply is provided to supply the sprinkler system, it must 

meet the system demand based on the hydraulic calculations.  For the water in a manual wet 

standpipe, the attached water supply is not required to satisfy the demand of the standpipe system 

per Section 7.7.3 of NFPA 14. In addition, Section 11.1.6.4(1) of NFPA 13 specifically says that 

the sprinkler system demand is not required to be added to the standpipe demand for combined 

systems. The intent with a combined system is that the standpipe demand is to be calculated 

separately from the sprinkler demand. The automatic water supply would meet each of the 

demands individually. 

 

Question 2 – Hose Stream for a Combined System 

An automatic sprinkler system and a manual wet standpipe system are combined in a building.  

When calculating the hydraulics for the fire sprinkler system, does 100 gpm get added as an 

inside hose allowance based on the manual wet standpipe system? 

 

Answer:  No. A combined standpipe and sprinkler system would not require inside hose stream 

to be added to the fire sprinkler hydraulic calculations.  There is no inside hose allowance 
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required because of the presence of the manual wet standpipe system. If there were other hose 

connections required on the premises by the authority having jurisdiction, then inside hose would 

be added to the fire sprinkler calculations.  

 

 

Question 3 – Multiple Obstructions 

NFPA 13 provides guidance on locating sprinklers below obstructions wider than 4 feet.  

Sometimes there are smaller multiple obstructions.  Are there any guidelines requiring the 

installation of sprinklers under these multiple obstructions such as walkways and decks that are 

less than 4 feet wide? 

 

Answer: No.  There are no specific requirements in NFPA 13 to locate sprinklers below these 

multiple small obstructions.  This has been discussed by the NFPA 13 committee numerous 

times but no specific guidelines were agreed upon. The standard cannot address every possible 

circumstance and relies on a thoughtful case by case analysis. It remains a question of judgment 

whether to treat multiple small obstructions individually or as a single obstruction. There is no 

direct guidance on this matter from the standard, only the performance objective presented in 

Section 8.5.5.1, which states, “Sprinklers shall be located so as to minimize obstructions to 

discharge as defined in 8.5.5.2 and 8.5.5.3, or additional sprinklers shall be provided to ensure 

adequate coverage of the hazard. (See Figure A.8.5.5.1.).” 

 

Question 4 – Fire Pump Check Valve Inspection 

NFPA 25 Section 13.4.2.1 was referenced.  It has been noted that the fire pump is required to 

have an annual full flow test, which will verify that the check valves do open.  Is it the intent of 

the referenced section to require fire pump check valves to be inspected internally given the 

annual testing? 

  

Answer:  Yes, the intent of the internal inspection is to verify the condition and proper operation 

of the valve as well as provide an opportunity for any needed maintenance. While a flow test 

might reveal that a check valve is not opening properly, it will not necessarily demonstrate that it 

is closing properly or that it does not have pending issues due to corrosion or debris that might 

cause the valve to fail in the future.  Therefore, the check valves should undergo the internal 

inspection every 5 years. 

 

Question 5 – Auxiliary Dry Pipe System 

There is a gridded wet pipe sprinkler system planned.  Can a dry pipe sprinkler system be 

installed off of this system?  

 

Answer:   
Yes, NFPA 13 permits a dry pipe system to be supplied from a gridded wet pipe system.  

However, the dry pipe system cannot itself be a gridded system configuration. The dry pipe 

system would also need to follow all of the rules necessary for a dry pipe system in the standard.  

 

Question 6 – Number of Sprinklers Calculated in NFPA 13R 



NFPA 13R permits the hydraulic calculations to have an area including the sprinklers in a 

compartment up to four sprinklers.  Are there situations following NFPA 13R that would require 

more than four sprinklers to be calculated?  

 

Answer:  Yes. The four sprinkler calculation applies to most of the areas protected with NFPA 

13R, but there may be specific occasions outside the dwelling unit that would have more than 

four sprinklers in the design area.  

 

Section 7.2 addresses sprinklers outside the dwelling unit. Section 7.2.2 states that unless the 

area is 500 square feet or less (in 7.2.2.1 and 7.2.4 both have a four-sprinkler design) the design 

criteria are found in NFPA 13. The annex note of 7.2 states that the reference from NFPA 13R to 

NFPA 13 is for the sprinkler discharge and positioning. If the sprinklers are installed outside the 

dwelling unit and the area exceeds 500 square feet, there may be more than four sprinklers in the 

design area.  

 

Question 7 – Control Valve Location 

 All fire sprinkler systems according to NFPA 13 need to have a control valve.  In new 

installations, are the control valves required to be in a certain location or have a specific 

clearance? 

 

Answer:  No.  NFPA 13 requires control valves to be "located where accessible and free of 

obstructions," in Section 8.16.1.1.7 of the 2013 edition.  Exact placement and clearance distances 

have not been specified as they could change from one valve to another.  In general, there needs 

to be space to work around the valve as well as perform inspection, testing and maintenance over 

the life of the valve.  In addition, enough space to remove the valve and replace it, should it no 

longer function, needs to be considered.  The intent of the standard here is functionality of the 

space as opposed to an exact measurable distance.  It may also be beneficial to review 

manufacturer literature for recommendations. 

 

Question 8 – Flow Velocity for Underground Pipe 

Underground pipe is handled separately from aboveground pipe.  Are there any fire protection 

standards that impose a maximum flow velocity in underground pipe? 

 

Answer:  No, NFPA standards do not impose a maximum flow velocity on underground 

fire protection piping. Velocity limits are typically imposed to reduce wear on piping from the 

constant flow of water. This is generally not considered an issue with fire protection piping as it 

typically only flows during testing and activation. In practice, systems designed to operate at 

reasonable pressures and volumetric flows for fire protection will also have acceptable flow 

velocities for fire protection. However, specific velocity limits may be imposed by project 

specifications, manufacturers' literature, or AHJs based on potential scouring of lining materials, 

restraint, or other concerns. 

 

Question 9 – Restraining Sprigs 

As part of the hanging rules, NFPA 13 Section 9.2.3.7 requires that sprigs longer than 4 ft be 

restrained against lateral movement. Can the information provided for seismic restraint in 



Section 9.3.6 and the corresponding appendices be used to provide the lateral restraint required 

by Section 9.2.3.7? 

 

Answer:  Yes, Section 9.3.6 highlights methods of restraint against horizontal seismic forces, 

which is a type of lateral movement.  Acceptable methods of restraint are those acceptable to 

the AHJ. Many AHJs will use the methods in Section 9.3.6 as examples to determine if a 

restraint is acceptable.  Common options appear in the list, but “other approved methods” is also 

noted.  This just shows that other methods, when acceptable, can be used. 

 

Question 10 – Storage of Aerosol Products 

A facility is storing aerosol products on racks. Following NFPA 30B, Tables 6.4.2.7 (e) through 

6.4.2.7 (l) have protection criteria for ESFR sprinklers at the ceiling.  In some of the scenarios in-

rack sprinklers are also required.  NFPA 13 is referenced in Section 6.4.2.9 for in-rack sprinkler 

installation.  Scenarios are presented in Section 6.4.2.9.1 for hydraulic demands.  Do the in-rack 

and ceiling sprinklers require a balanced simultaneous demand as per NFPA 13? 

 

Answer:  Yes, since NFPA 30B refers back to NFPA 13 and section 6.4.2.9.1 states that the in-

rack sprinkler demand is based upon the simultaneous operation of the most remote sprinklers as 

follows:  

(1) Sprinkler design parameters shall be in accordance with the protection tables. 

(2) In-rack design flows indicated in table 6.3.2.7(e) through 6.3.2.7(l) with the end 

sprinkler discharge 15 psi or greater 

(3) ...... 

 

The wording of these two sections would indicated that the in-rack water demand must be added 

to the ceiling demand and balanced in accordance with NFPA 13 Section 23.8. 

 

Question 11 – Sprinkler in Small Space 

Modifications were made to a building.  There is a situation where the installation of 

noncombustible double doors in front of a trash chute has created a compartmented space.  This 

space has a depth of 7-inches wide by 7-feet long between the doors and the face of the trash 

chute which is finished with drywall. Does this narrow area need a sprinkler? 

 

Answer:  Yes. NFPA 13 requires “all areas except where specific sections of this standard 

permit the omission of sprinklers”. Common small spaces that permit sprinklers to be omitted are 

concealed spaces.  However, the described space is part of the occupied space.  There is no 

section in NFPA 13 that would apply to this specific area, as it is an accessible area, so a 

sprinkler is needed. 

 

Question 12 – Noncombustible Balcony 

NFPA 13 does not require sprinkler protection of balconies of noncombustible construction.  

However, many residential units have balconies where occupants then place furniture and 

belongings on them.  Does the presence of furniture require noncombustible balconies to have 

sprinklers installed?  

 



Answer:  No. NFPA 13 evaluates sprinkler installation for balconies based on the construction.  

Noncombustible construction means a sprinkler would not be required.  Furniture is anticipated 

as a common use of the balcony space. Section A.8.15.7.5 specifically states this intent, "The 

presence of combustible furniture on balconies for occupant use should not require sprinkler 

protection". 

  

**************************** 

 

Following the September 2015 NFSA Engineering and Standards Committee meeting, an 

updated version of Question 9 from TechNotes Issue #322 is being reprinted: 

 
Question 9 - Fire Pump Serving Two Buildings 
There is a situation where a single fire pump has been installed for a single building and it is 
being proposed to use the same fire pump and water supply for an additional building. Is it 
possible for a single fire pump and water supply to supply both buildings? 
  
Answer:  Yes, a single fire pump and water supply can be used to protect two different 
buildings.  However, it really depends on the height of the two buildings. NFPA 14 requires a 
separate fire pump for each zone in Section 7.9.1, unless the lower zones have pressure 
regulating devices (as described in Section 7.2.4). Also, NFPA 20 requires very tall buildings to 
have redundant fire pumps in Section 5.6.2.  
  
It should be noted that the fire pump and water supply would have to be sized to serve either 
buildings’ demand. Fire pumps provide the system demand for the buildings served. Each 
building system is designed for a fire event. For example, a NFPA 13 system is designed for a 
single fire in a building. If there are multiple buildings on a fire pump, each building has a "single 
fire" demand. While NFPA 14 does not have the same statement, the premise is the same. The 
fire pump would need to accommodate the demand of each building (the most hydraulically 
demanding situation(s)), which is really no different than a public or private water main.  
  

 

 

 


